Lietus žuvienės virimui nesutrukdė

Viešviliečiai čempionate dalyvavo jau 8 kartą

0
380
peržiūros (-a, -ų)

Šių metų rugsėjo 2 d. Šilutės mažųjų laivų uoste vyko IX-asis tarptautinis žuvienės virimo čempionatas.

Jau nuo 8 val. ryto Katilų alėjoje pradėjo kurtis žuvienės virimo komandos, kurios viena už kitą įmantriau puošė savo kiemelius, statė palapines, skuto bulves, morkas, ruošė žuvį, prieskonius. O jų, nežiūrint sinoptikų pranašautų nepalankių oro sąlygų, susirinko net 48.

2017-ųjų metų tarptautinio žuvienės virimo čempionato globėja – europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė.

11 val. komandų įsikūrimas baigiasi, komandų kapitonai kviečiami į pasitarimą. 12 val. prasideda iškilmingas čempionato atidarymas.

Čempionato įkūrėjas ir vyr. šefas – poetas, renginių vedėjas Marijus Budraitis paskelbia žuvienės virimo čempionato vertinimo komisiją, į kurią įėjo ir ankstesnių čempionatų nugalėtojai. Iškilmingai pristatomos ir žuvienės virimo komandos. Komandos pagerbiamos sulaipinant jas paeiliui į čia pat stovinčią relikvinę valtį.

Į IX-ąjį tarptautinį žuvienės virimo čempionatą suvažiavo komandos ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos, Lenkijos, Rusijos bei Turkijos. Šventėje dalyvavo Šilutės savivaldybės partneriai iš Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Turkijos, Vokietijos.

Čia pat buvo galima sutikti nemažai garbių Lietuvos Respublikos Seimo narių, kitų Savivaldybių merų, politikų. Jurbarko rajono savivaldybę atstovavo 2014 m. žuvies sriubos kategorijoje iškovojusi pirmąją vietą Valentino Kucino vadovaujama komanda ,,Viešvilės upėtakis“. Jurbarkiečiai šventės dalyvius vaišino dar vienu patiekalu: ugnis laižė ant vytelių sumautus Nemuno žiobrius. Tai – senas tradicijas turintis jurbarkiečių skanėstas, pripažintas tautiniu kulinariniu paveldu.

Nors lietus ir nenustojo, jau nuo 13 val. iš visų kiemelių pradėjo rūkti dūmai, nes 14 val. komandoms savo žuvienės indelius reikėjo pristatyti komisijos vertinimui.

Kiekviena komanda privalėjo virti ne mažesnį kaip 40 ltr. katilą. Šventės dalyviams išvirta 3000 ltr. žuvienės ir žuvies sriubos, kuri išdalinta nemokamai. Viešviliečiai čempionate dalyvavo jau ašuntąjį kartą.

Uoste vyko tautodailininkų, amatininkų ir kulinarinio paveldo puoselėtojų gaminių mugė, koncertavo grupė ,,Vairas“ ir TV projekto ,,Muzikinė kaukė“ nugalėtojas Martynas Kavaliauskas.

Geriausiam šių metų šefui, žiedo laimėtojui skirtas kelialapis į Kroatiją arba į Miunchene vyksiantį alaus festivalį „Oktoberfest“.Absoliučiais čempionais tapo lenkai.

Čempiono žiedas įteiktas komandai iš Ostrudos savivaldybės (vadovas C. Wawrzynski, virėjas K. Punpur). Žuvies sriubos kategorijoje I-ji vieta atiteko palangiškiams, žuvienės kategorijoje – Kredito unijos atstovams.

Parašykite komentarą